Flere medier bringer lige nu historier om at flere a-kasser opfordrer ledige til at bruge kunstig intelligens til deres jobansøgninger og vi oplever også en stor interesse for at blive klogere på hvad der er op og ned i forhold til at bruge ChatGPT til jobsøgning.
Spørgsmålet som mange spørger sig selv, er hvorvidt brugen af kunstig intelligens er en fordelagtig strategi eller en hindring for at udtrykke vores individualitet og unikke kvalifikationer.
Argumenterne for at opfordre til at bruge kunstig intelligens i jobsøgningen handler om at få optimeret jobansøgninger og indfri kravene om to ansøgninger om ugen. Det hævdes, at algoritmer og dataanalyse kan effektivisere matchningsprocessen mellem arbejdsgivere og jobsøgende.
Dette kan spare tid og ressourcer for begge parter, hvilket er attraktivt i en konkurrencepræget arbejdsmarkedssituation. Men spørgsmålet er, om denne tilgang kommer til at underminere vores individualitet som jobsøgende og om det for virksomhederne også har utilsigtede konsekvenser. Hvis vi i højere grad overlader ansøgningsprocessen til algoritmer og dataanalyser, risikerer vi at blive reduceret til blot nøgleord og kriterier i både jobopslag og ansøgninger.
Det kan blive svært for os at fremhæve vores unikke kompetencer, personlighed og passion, som kan være afgørende for at skabe en meningsfuld forbindelse med en potentiel arbejdsgiver. Hvis alle ansøgninger bliver standardiserede og tilpasset efter de samme algoritmer, kan det blive en udfordring for virksomheder at skelne mellem kandidaterne og identificere dem, der besidder de ekstraordinære kvaliteter både personlige og faglige, der kan bidrage til virksomhedens succes.
Når vi arbejder med lediges jobansøgninger, er der ingen tvivl om at for nogle er ChatGPT et kærkomment hjælpemiddel til at få skærpet sin ansøgning og højne antallet og kvaliteten af ansøgninger. Men hvis man betragter ChatGPT som en smutvej til jobbet, så tager man fejl.
Når Robert Fabrin og jeg holder holder oplæg og underviser om brugen af kunstig intelligens er vores overordnet pointe klar: “ChatGPT er kun så god, som det indhold du giver den”.
Du skal stadig lave den afgørende research på virksomheden, ringe og blive klogere på hvad stillingen indebærer og skrive frem hvordan du kan skabe den værdi for virksomheden, der gør dem nysgerrig på at møde dig til jobsamtalen.
Et omskrevet CV til en ansøgning som udelukkende baserer sig på ønskerne i et jobopslag, er ikke vejen frem, hverken for jobsøgende eller arbejdsgivere.
Det er vigtigt for os at understrege, at kunstig intelligens kan være en nyttig ressource i jobsøgningsprocessen. Ret meget endda. Kunstig intelligens kan hjælpe med at få ideer og være et kreativt værktøj, hvor ansøgningen er målrettet virksomheden, stillingen og tydeligt angiver hvordan du som jobsøgende vil løse de afgørende arbejdsopgaver og skabe værdi for virksomheden. Det er et godt redskab til at komme i gang i stedet for at sidde lidt fast med et blankt dokument og en “hvor skal jeg starte” blokering, som vi alle kender.
Men det er vigtigt at holde fast på din evne til at udtrykke dit personlige præg, din tone og valg af ord, som beskriver dine unikke kvalifikationer. En god ansøgning handler i bund og grund om hvordan du som menneske med din faglighed og personlig kan være en værdifuld ny medarbejder for virksomheden og levere resultater, der skaber den værdi og lidt mere til, der gør at virksomheden kan betale din løn.
Du bør betragte kunstig intelligens som et værktøj, du skal lære at bruge og ikke som den ultimative løsning. Der er ikke en nem vej til dit næste job. Vi ved godt, at som tiden går og med afslag uden feedback du kan lære af, så bliver der vanskeligere og vanskeligere at skrive dig selv og den værdi du kan skabe frem. Vi mister alle en del af troen på vores unikke kompetencer og givende personlighed med tiden, som ledig, og det kan vi også læse i ansøgningerne.